Verkeersongevallen

Je kunt als verkeersdeelnemer letselschade oplopen, bijvoorbeeld als voetganger, fietser of bestuurder van een voertuig.

Letselschade als voetganger of fietser
Als je als fietser of voetganger wordt aangereden door een gemotoriseerde verkeersdeelnemer, zoals een auto, vrachtwagen, motor of scooter, dan heb je als kwetsbare verkeersdeelnemer volgens de wet recht op extra bescherming. Ook als je zelf bijvoorbeeld een voorrangsfout gemaakt hebt, kun je vaak toch nog (een deel van) jouw schade verhaald krijgen via de verzekeraar van de gemotoriseerde weggebruiker. Als een kind onder de 14 jaar wordt aangereden, is de andere partij vaak zelfs voor 100 % aansprakelijk, ook al heeft het kind dus zelf een verkeersfout gemaakt.

Letselschade als bestuurder of inzittende
Je kunt als bestuurder of inzittende van een voertuig letselschade oplopen doordat een andere verkeersdeelnemer bijvoorbeeld een voorrangsfout heeft gemaakt of achterop is gereden in de file. In dat geval kun je de andere partij vragen om een vergoeding voor jouw letselschade.

Eenzijdig ongeval?
Ook als je een eenzijdig ongeval hebt meegemaakt als gemotoriseerde verkeersdeelnemer en een aansprakelijke tegenpartij ontbreekt, is het soms mogelijk je letselschade vergoed te krijgen van je eigen verzekeraar. Dit kan als je een SVI (schadeverzekering voor inzittenden) of een SVO (schadeverzekering voor opzittenden) hebt afgesloten. Bij het vaststellen van de schadevergoeding kan ik je begeleiden. De advocaatkosten worden voldaan door de verzekeraar.

Onbekende tegenpartij?
Wat nu als de aansprakelijke partij onbekend is gebleven, omdat hij bijvoorbeeld na de aanrijding is doorgereden? In dat geval kun je onder bepaalde voorwaarden toch een vergoeding voor je letselschade krijgen door het indienen van een verzoek bij het Waarborgfonds. Ik help je daar graag bij.

Ben jij slachtoffer van een verkeersongeval, neem dan gerust contact met mij op.