SOORTEN ONGEVALLEN

'Een ongeluk zit in een klein hoekje’, maar een ongeval heeft vaak grote gevolgen op je leven. Een ongeval kan snel en overal gebeuren. Bijvoorbeeld in het verkeer, op het werk, door dieren of tijdens het sporten.

Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende ongevallen die letselschade kunnen veroorzaken.


Verkeersongevallen

Je kunt als verkeersdeelnemer letselschade oplopen, bijvoorbeeld als voetganger, fietser of bestuurder van een voertuig.

Letselschade als voetganger of fietser
Als je als fietser of voetganger wordt aangereden door een gemotoriseerde verkeersdeelnemer, zoals een auto, vrachtwagen, motor of scooter, dan heb je als kwetsbare verkeersdeelnemer volgens de wet recht op extra bescherming. Ook als je zelf bijvoorbeeld een voorrangsfout gemaakt hebt, kun je vaak toch nog (een deel van) jouw schade verhaald krijgen via de verzekeraar van de gemotoriseerde weggebruiker. Als een kind onder de 14 jaar wordt aangereden, is de andere partij vaak zelfs voor 100 % aansprakelijk, ook al heeft het kind dus zelf een verkeersfout gemaakt.

Letselschade als bestuurder of inzittende
Je kunt als bestuurder of inzittende van een voertuig letselschade oplopen doordat een andere verkeersdeelnemer bijvoorbeeld een voorrangsfout heeft gemaakt of achterop is gereden in de file. In dat geval kun je de andere partij vragen om een vergoeding voor jouw letselschade.

Eenzijdig ongeval?
Ook als je een eenzijdig ongeval hebt meegemaakt als gemotoriseerde verkeersdeelnemer en een aansprakelijke tegenpartij ontbreekt, is het soms mogelijk je letselschade vergoed te krijgen van je eigen verzekeraar. Dit kan als je een SVI (schadeverzekering voor inzittenden) of een SVO (schadeverzekering voor opzittenden) hebt afgesloten. Bij het vaststellen van de schadevergoeding kan ik je begeleiden. De advocaatkosten worden voldaan door de verzekeraar. 

Onbekende tegenpartij?
Wat nu als de aansprakelijke partij onbekend is gebleven, omdat hij bijvoorbeeld na de aanrijding is doorgereden? In dat geval kun je onder bepaalde voorwaarden toch een vergoeding voor je letselschade krijgen door het indienen van een verzoek bij het Waarborgfonds. Ik help je daar graag bij.

Ben jij slachtoffer van een verkeersongeval, neem dan gerust contact met mij op. 


Bedrijfsongevallen

Je kunt ook letsel oplopen door een ongeval op het werk. Voor een bedrijfsongeval is je werkgever bijna altijd aansprakelijk, ook als je zelf onoplettend bent geweest. Een werkgever heeft namelijk een 'zorgplicht', wat inhoudt dat hij ervoor moet zorgen dat de werkplek veilig is. 

Alleen als de werkgever kan aantonen dat hij voldoende veiligheidsmaatregelen heeft genomen, voldoende veiligheidsinstructies heeft gegeven en voldoende controle heeft uitgeoefend op naleving van die instructies, is hij niet aansprakelijk en hoeft hij de letselschade niet te voldoen. Op de werkgever rust dus een grote verantwoordelijkheid om te zorgen dat de werkplek veilig is. 

Het aansprakelijk stellen van de eigen werkgever ligt vaak gevoelig, omdat je niet wilt dat de relatie met je werkgever verslechtert. Een voorzichtige aanpak richting de werkgever is daarom belangrijk. Ik zet mij er graag samen met jou voor in dat je krijgt waar je recht op hebt, maar dan wel met behoud van de goede relatie met je werkgever.

Ben jij slachtoffer van een bedrijfsongeval, neem dan gerust contact met mij op. 


Letsel door dieren

Ben je door een hond gebeten? Of heb je een trap van een paard gekregen? Omdat dieren onberekenbaar zijn, loont het zeker om uit te zoeken of de bezitter van het dier voor jouw letselschade aansprakelijk gesteld kan worden.

Risicoaansprakelijkheid van de bezitter
De eigenaar van het dier is vaak ook de bezitter van het dier, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. In de wet staat in artikel 6:179 BW dat de bezitter van een dier verantwoordelijk gehouden kan worden voor de gedragingen van zijn dier. De bezitter hoeft daar zelf niets verkeerd voor gedaan te hebben. Het gaat om de eigen gedragingen van het dier. Dus bijvoorbeeld ook als het dier is weggelopen en letsel veroorzaakt, kan er aansprakelijkheid bestaan.

Heb jij letsel opgelopen veroorzaakt door een dier, neem dan gerust contact met mij op.


Aansprakelijkheid van de gemeente

Ben je gestruikeld over een uitstekende stoeptegel of doordat er een gat in de weg zat? Of ben je uitgegleden op straat? Dan kan het misschien zo zijn dat de wegbeheerder, dit is vaak de gemeente, aansprakelijk is voor het ontstaan van jouw letselschade.

Ik denk graag met je mee over de mogelijkheden om de gemeente aansprakelijk te stellen. Neem gerust contact met mij op. 


Schade door een andere gebeurtenis

  • Ben je gevallen in een winkel?
  • Is er sprake van mishandeling?
  • Is er een fout gemaakt door een arts tijdens een medische behandeling?
  • Heb je tijdens het sporten letsel opgelopen?
  • Is een naaste komen te overlijden door toedoen van een ander?

Ook in deze situaties loont het zeker om vrijblijvend contact met mij op te nemen. Ik adviseer je dan graag over de juridische mogelijkheden voor het verhalen van je schade.